Esteettömyys ja saavutettavuus

Korkeasaari: esteettömyys ja saavutettavuus

Henkilökohtaiset avustajat

Korkeasaari on Vammaiskorttikohde. Avustettavan kanssa saapuva henkilökohtainen avustaja pääsee sekä Korkeasaaren vesibussiin että eläintarhaan veloituksetta, kun avustettavan kortissa on A-merkintä. Eläintarha on karanteenialuetta, joten Korkeasaareen ei voi tulla opas- tai avustajakoiran kanssa. Vuokrattavia lastenvaunuja tai pyörätuolia Korkeasaaressa ei tällä hetkellä ole.


Korkeasaaren reitin lähtölaiturit ja alukset

Korkeasaareen liikennöi siipirataslaiva Vispilä Kauppatorilta (satunnaiset poikkeukset liikennöinnissä ovat mahdollisia). Lisäksi sesonkiaikaan 1.7.-6.8.2023 liikennöidään lisälähtöjä pienemmällä vesibussilla Hymyllä. Hymyn lähdöt on merkitty aikatauluun. Kauppatorin satama- ja laiturialue on esteetön, mutta matkalla on mukulakiveä. Löydät alta tarkemmat tiedot Kauppatorin ja Korkeasaaren laiturialueiden sekä alusten esteettömyydestä. Lippu vesibussiin ostetaan verkkokaupasta tai vesibussista.

Kauppatori (os. Kauppatori, Eteläranta, Helsinki): saapuminen ja laiturialue

Laiturialueen läheisyydessä ei ole varsinaisia esteettömiä autopaikkoja. Helsingin kaupungin Palvelukartasta löydät tarkemmat tiedot alueen pysäköintimahdollisuuksista. Saattoliikenteellä on parhaiten tilaa pysähtyä Vanhan Kauppahallin läheisyydessä. Vanhan Kauppahallin puolelta kannattaa saapua muutenkin, sillä sitä kautta saapuessa reitti kohti laiturialuetta Kauppatorin keskellä on asfaltoitu ja mukulakivi alkaa vasta laiturialueen läheisyydessä.

Laiturialueen edusta on muutoin esteetön ja odotusalueella on penkkejä istumista varten. Laiturille jää pieni kaltevuus, mutta käytävät ovat leveitä ja laiturilla on helppo liikkua myös apuvälinein.

Kulku siipirataslaivaan Vispilä:

Siipirataslaivaan Vispilä kuljetaan kulkusiltaa pitkin, jonka leveys on 84 cm. Kulkusillan molempiin päihin jää pienet yli 2 cm korkeat kynnykset. Alukselta löytyy myös erikseen 183 cm pitkä ja 74 cm leveä pyörätuoliramppi. Aluksen sisätilat ovat yhdessä tasossa, joten apuvälineellä liikkumiseen paljon tilaa ja apuvälineellä pääsee myös kahvilan palvelutiskin ja pöydän ääreen. Aluksessa on mahdollisuus myös käyttää wc-tilaa esteettömästi. Wc-tilassa on vapaata tilaa wc-istuimen vasemmalla puolella 30 cm ja oikealla puolella 55 cm. Wc-tilan ovessa on ovipumppu, eikä ovessa ole vaakavedintä.

Kulku vesibussiin Hymy:

Vesibussiin Hymy kuljetaan kulkusiltaa pitkin, jonka leveys on 84 cm. Kulkusillan molempiin päihin jää pienet yli 2 cm korkeat kynnykset. Alukselta löytyy myös erikseen 183 cm pitkä ja 74 cm leveä pyörätuoliramppi. Vesibussin sisääntulotasolla on tilaa olla isommalla apuvälineellä ja tilaan jää yli 150 cm käännähdysympyrä. Aluksen alamatkustamoon kulkevan portaikon leveys on 150 cm ja portaissa on kummallakin puolella käsijohteet. Aluksessa on mahdollisuus omatoimiseen virvokkeiden ostamiseen esteettömällä tasolla. Aluksessa ei ole esteetöntä WC-tilaa.

Korkeasaari: saapuminen ja laiturialue

Laiturialueen läheisyydessä ei ole esteettömiä autopaikkoja. Laiturialueelle saavutaan joko vesibussilla tai Korkeasaaren Mustikkamaalta lähtevää siltaa pitkin. Laiturialueella on asfaltointi ja laiturille pääsee kulkemaan esteettömästi.

Kulku vesibussiin Vispilä:

Vesibussiin Vispilä kuljetaan kulkusiltaa pitkin, jonka leveys on 84 cm. Kulkusillan molempiin päihin jää pienet yli 2 cm korkeat kynnykset. Alukselta löytyy myös erikseen 183 cm pitkä ja 74 cm leveä pyörätuoliramppi.

Kulku vesibussiin Hymy:

Vesibussiin Hymy kuljetaan kulkusiltaa pitkin, jonka leveys on X cm. Kulkusillan molempiin päihin jää pienet yli 2 cm korkeat kynnykset. Alukselta löytyy myös erikseen 183 cm pitkä ja 74 cm leveä pyörätuoliramppi.


Maasto Korkeasaaressa

Suurin osa Korkeasaaren tiloista ja alueista on esteettömiä tai lähes esteettömiä. Korkeasaaren maasto on kuitenkin luonnostaan mäkistä. Erittäin jyrkkiä mäkiä on etenkin saaren keskiosassa: nämä mäet voivat olla työläitä pyörätuolilla liikkuville. Lähes kaikki tiet ovat leveitä ja asfaltoituja. Näköalatorniin pääsee vain portaita pitkin. Eläintarhassa on useita penkkejä ja levähdyspisteitä.

Eläinten näkeminen

Korkeasaaressa on joitakin portaikkoja, mutta eläimet pääsee näkemään myös ilman portaiden käyttöä. Karhulinnan ylätasanteelle on kaksi luiskaa: eteläpäädyn luiska on loiva, ja pohjoispäädyn jyrkkä. Myös itse katselutasanne on kalteva, mutta katselutasanteen etureunassa on tasainen alue. Apinalinnan ulkotarhan ylätasanteelle pääsee vain portaita pitkin, mutta apinat ovat nähtävissä myös esteettömästi alatasanteelta. Borealia-talon sisäänkäynti on esteetön ja talossa on automaattiovet. Hämärätaloon on luiska, mutta ovi ei ole automaattinen.

Korkeasaaressa on kaksi trooppista taloa, Amazonia ja Africasia. Molemmissa on automaattiovet. Amazonia on pääosin esteetön, ja siellä voi liikkua hyvin myös pyörätuolilla. Trooppisten talojen välisessä tunnelissa on kynnys, jota on madallettu luiskilla. Myös Africasia on pääasiassa esteetön, mutta sademetsäpuolen mäki on jyrkkä, ja se voi olla liukas märkänä.

Korkeasaaren eläintarhan ravintolat ja WC-tilat

Karhulinnalla sijaitseva Ravintola Karhu on esteetön. Saaren keskiosassa sijaitsevaan Ravintola Pukkiin on luiska, joka sijaitsee ravintolarakennuksen sivussa. Ravintoloiden ovissa ei ole avausmekanismia.

Korkeasaaressa on ympäri vuoden avoinna kolmesta viiteen esteetöntä wc:tä. Avoinna olevat wc-tilat on merkitty karttaan. Kaikkien Korkeasaaren wc-tilojen yhteydessä on lastenhoitohuone.

Lisätietoja Korkeasaaren esteettömyydestä löytyy eläintarhan omilta kotisivuilta >>


Haluamme, että Helsingin saaristo säilyy elinvoimaisena myös tuleville sukupolville, ja siksi tankkaamme reitillä liikennöiviin aluksiin ainoastaan Nesteen uusiutuvaa MY polttoöljyä. Edelläkävijöinä haluamme olla mukana edistämässä vähäpäästöisempiä ratkaisuja. Neste MY uusiutuvan polttoöljyn käytöllä vähennämme kyseisellä reitillä hiilijalanjälkeämme jopa 90 % fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna.

Suosittelemme, mikäli mahdollista, saapumaan Kauppatorille julkisilla liikennevälineillä. Lisätietoja löydät HSL:n Reittioppaasta >>

Sustainable-Travel-Finland-logo    Eco-Compass-logo