Presentation av destinationer

Sveaborg & Lonnan

Foto_Sveaborg_110th Street Productions_ Helsingin kaupunki
Foto: 110th Street Productions / Helsingin kaupunki

JT-Line vattenbussar kör denna rutt under sommarsäsongen 2021:

  • Salutorget > Lonnan > Sveaborg (Artilleriviken) > Sveaborg (Kungsporten) > Lonnan > Salutorget

Sveaborg

Direkt utanför Helsingfors ligger sjöfästningen Sveaborg som är ett UNESCO världsarvsobjekt och ett av Finlands mest populära sevärdheter, samt ett av världens största sjöfästningar. Sveaborg är också en stadsdel i Helsingfors där kring 850 människor bor året runt.

Sveaborg erbjuder på saker att se och göra åt folk av alla åldrar. Du kan till exempel bekanta dig med öns historia på en av Samfundet Ehrensvärd:s fascinerande rundvandringar. Från deras utbud hittar du också en äventyrsrunda åt barn, samt en seglingsrunda på kanonslupen Diana. Utöver de guidade turerna finns det också muséer av olika slag på ön, så som ubåten Vesikko.

Naturligtvis kan du också bekanta dig med ön på egen hand, och utforska till exempel öns natur, med dess vackra strandklippor och de inre öarnas parklandskap. På ön finns också ett stort utbud av restauranger och caféer, allt från små idylliska caféer och lunchställen till olika gourmetrestauranger.

På Sveaborg tar man sig fram främst på fot, och där finns också flera kullerstensvägar som kan vara besvärliga att ta sig fram på med bland annat rullstolar och barnvagnar. På Sveaborgs nätsida kan du dock hitta en karta på en lättare tillgänglig rutt >>

Du kan läsa mera om Sveaborg (om dess historia, restauranger, guidade turer mm.) på nätsidorna:
www.suomenlinna.fi
www.suomenlinnatours.com

Foto_Sveaborg_Omar El Mrabt
Foto: Omar El Mrabt


Lonnan

Lonnan är en liten ö som befinner sig mellan Salutorget och Sveaborg. Ön öppnades för allmänheten sommaren 2014. Den 150-meter långa ön hör till Sveaborgs stadsdel, och där har under historiens gång också förhandlats om Sveaborgs öde. Ön har fungerat som en förvaringsplats för sjöminor, och senare också som en avmagnetiserings station för fartyg. År 1999 överflyttades styret av Lonnan från försvarsmakten till Förvaltningsnämnden för Sveaborg, och restaureringen för att öppna ön för allmänheten påbörjades.

Numera är ön ett glatt fritidsställe där det verkar en restaurang, ett cafée & bar, samt festlokaler som kan hyras ut för privata tillställningar. Trots sin lilla storlek trivs man lätt på ön en längre tid också. För övrigt finns det också en allmän traditionell bastu med avsvalkningsterrass på ön, och ett dopp i havet är också möjligt.

Du kan läsa mera om Lonnan på nätsidorna:
www.lonna.fi
www.suomenlinna.fi/linnoitus/alue/lonna/

Foto_Lonnan_Omar El Mrabt
Foto: Omar El Mrabt

Sustainable-Travel-Finland-logo      Ekokompassi-logo