Opastettu risteily: Helsingin seudun saariston historiaa ja nykyaikaa

Opastettu risteily: Helsingin seudun saariston historiaa ja nykyaikaa

Lähde risteilylle historiallista höyrylaivareittiä pitkin, ja huomaat, miksi helsinkiläiset ovat kautta aikojen rakastaneet upeaa saaristoaan. Pääset myös vierailemaan ainutlaatuisella, vanhalla kalastajatilalla.

The cruise vessel in the front of the fortress of Suomenlinna
Kuva: JT-Line Oy / Omar El Mrabt

Puolipäiväretki alkaa Helsingin Kauppatorilta. Alus suuntaa kohti Espoossa Pentalan saarella sijaitsevaa vanhaa kalastajatilaa. Matkalla ohitetaan mm. Unescon maailmanperintökohde Suomenlinnan merilinnoitus, viehättäviä purjehduskerhoja ja kesäravintoloita ja reitin varrella sijaitsevia perinteisiä kesähuviloita.

Perillä Pentalan saarella päästään tutustumaan vanhaan kalastajatilaan, joka on kunnostettu, ja toimii nykyään ulkoilmamuseona. Retken hintaan sisältyy opastettu erikoiskierros ns. Gurlin talossa. Talon kotimuseo esittelee tilan viimeisen asukkaan, kalastajan lesken Gurli Nyholmin, elämää vuonna 1986.

Paluumatkalla nautitaan perinteisestä lohikeitosta, kahvitarjoilusta ja saariston kauniista maisemista.

Helsinkiä kutsutaan usein Itämeren tyttäreksi. Retki toteutetaan saariston herkkää luontoa kunnioittaen. Retkeläisiä kuljettavassa aluksessa käytetään ainoastaan uusiutuvaa biopolttoainetta. Lisäksi retken järjestäjä lahjoittaa 2 € jokaista osallistujaa kohden John Nurmisen säätiölle, joka tekee arvokasta työtä Itämeren suojelemiseksi – jotta Itämeren perintö säilyy myös tuleville sukupolville.

Saatavuus: toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin (2023)

Lähtöaika: asiakkaan toiveiden mukaan

Kesto: 5,5 tuntia

Esimerkkihinta: alkaen 78 € per henkilö
Sisältäen opastetun risteilyn, sisäänpääsyliput ja opastetun erikoiskierroksen Gurlin talossa sekä lounas- ja kahvitarjoilun paluumatkalla ja arvonlisäveron. (Esimerkkihinta on laskettu ryhmän koon ollessa 50 henkilöä, ja aluksen ollessa M/s Ilves)

Varaukset >>


Saavutettavuus

Alukseen pääsee pyörätuolilla kulkusiltaa ja/tai siirrettävää ramppia pitkin, mutta tarvitsemme etukäteen tiedon, mikäli ryhmässä on pyörätuolia käyttävä matkustaja tai matkustajia. Aluksen WC-tila ei ole esteetön.

Pentalan saari ja Saaristomuseon alue ovat osittain saavutettavia, ja osittain haastavia pyörätuolilla. Alueen polut ovat hiekkapolkuja, joilla on käpyjä ja juuria. Alueella on esteetön wc ja museon päärakennukseen Villa Rosengårdiin sekä taukohuvila Lilla Villaniin pääsee luiskaa pitkin. Gurlin talo ei valitettavasti ole täysin esteetön. Sinne löytyy kuitenkin siirrettävät luiskat, ja kevyellä, kapealla pyörätuolilla voi päästä Gurlin talon alakertaan. Huoneiden väleillä on matalia kynnyksiä.

Pentala Archipelago Museum
Kuva: KAMU / Jonna Pennanen

The shore building on Pentala island
Kuva: KAMU / Jonna Pennanen

Gurli´s house on Pentala island
Kuva: KAMU / Aino Osola

The cruise vessel in Artillery Bay, Suomenlinna Sea Fortress
Kuva: JT-Line Oy / Omar El Mrabt


Vastuullisuus

JT-Linelle on myönnetty maaliskuussa 2021 Sustainable Travel Finland –merkki osoituksena arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen.

Haluamme, että Helsingin saaristo säilyy elinvoimaisena myös tuleville sukupolville, ja siksi tankkaamme retkellä liikennöivään alukseen ainoastaan Nesteen uusiutuvaa MY polttoöljyä. Edelläkävijöinä haluamme olla mukana edistämässä vähäpäästöisempiä ratkaisuja. Neste MY uusiutuvan polttoöljyn käytöllä vähennämme kyseisellä reitillä hiilijalanjälkeämme jopa 90 % fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna.

Sustainable-Travel-Finland-logo    Eco-Compass-logo