Kohteiden esittely

Suomenlinna & Vallisaari (& Lonna)

JT-Linen vesibussit liikennöivät lokakuussa 2020 reittejä:

  • Kauppatori (Lyypekinlaituri) > Vallisaari > Kauppatori, liikennöidään lauantaina ja sunnuntaina 10.-11.10.2020
  • Kauppatori >Suomenlinna (Tykistölahti) > Kauppatori, liikennöidään tiistaista lauantaihin 6.-31.10.2020 välisenä aikana

Suomenlinna

Helsingin edustalla sijaitseva Suomenlinnan merilinnoitus on UNESCOn maailmanperintökohde ja yksi Suomen suosituimpia nähtävyyksiä. Suomenlinna on myös Helsingin kaupunginosa, jossa asuu ympäri vuoden noin 800 vakituista asukasta.

Suomenlinnan historia kietoutuu läheisesti Suomen ja Itämeren historiaan. Linnoitus rakennettiin 1700-luvun puolivälissä Ruotsin valtakunnan itäisen puolustuksen kulmakiveksi. Linnoitus siirtyi Venäjän haltuun 1800-luvun alussa ja sen tehtäväksi tuli vartioida Pietariin johtavia laivaväyliä yhdessä Tallinnan ja Kronstadtin laivastotukikohtien kanssa. Suomen itsenäistymisen myötä merilinnoitus liitettiin Suomen valtioon vuonna 1918. Suomenlinnassa on nähtävää ja koettavaa kaiken ikäisille: monimuotoinen luonto, muureja, tykkejä, tunneleita, museoita ja kymmenkunta kahvilaa ja ravintolaa.

JT-Linen vesibussit liikennöivät Kauppatorin Kolera-altaalta Suomenlinnan Tykistölahteen iltaliikennettä 6.-31.10.2020. Suomenlinnassa vesibussin laiturit sijaitsee Tykistölahdessa Suomenlinnakeskuksen edessä ja ravintola Adlerfeltin välittömässä läheisyydessä.

Lisätietoja Suomenlinnasta saat internet-sivuilta:
www.suomenlinna.fi
www.suomenlinnatours.com.


Vallisaari & Kuninkaansaari

Sotilaskäytöstä vapautuneet Vallisaari ja viereinen Kuninkaansaari aukesivat yleisölle toukokuussa 2016. Saaria hallinnoi Metsähallitus, joka vastaa saarten toiminnan kehittämisestä luonto- ja kulttuuriarvoja suojellen. Saaret sijaitsevat aivan Suomenlinnan vieressä: Vallisaarta erottaa Suomenlinnasta ainoastaan kapea Kustaanmiekan salmi. Kuninkaansaari puolestaan yhdistyy Vallisaareen kapean maapenkereen kautta.

Vallisaaressa ja Kuninkaansaaressa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla luonto ja historia. Pinta-alaan suhteutettuna alue on luonnon monimuotoisuudeltaan Helsingin rikkain, ja toisaalta Venäjän vallan aikana rakennetut kuuluisa Aleksanterin patteri, kasemattipatterit ja varuskuntarakennukset kertovat omaa mielenkiintoista tarinaansa alueen historiasta.

JT-Linen vesibussit liikennöivät Kauppatorin Lyypekinlaiturista Vallisaareen vielä viikonloppuna 10.-11.10.2020.

Lisätietoja Vallisaaresta ja Kuninkaansaaresta saat internet-sivuilta:
www.vallisaari.fi
www.luontoon.fi/vallisaari
www.metsa.fi/vallisaari.


Lonna

Lonna on Kauppatorin ja Suomenlinnan välissä sijaitseva pieni saari, joka avautui yleisökäyttöön kesällä 2014. Saaressa on ollut historiansa aikana mm. merimiinojen varasto sekä myöhemmin niiden demagnetisointiasema. Demagnetisointiasema oli tarpeellinen jatkosodan ajasta 60-luvulle asti, sillä Suomen vesialueilla oli käytetty paljon merimiinoja, jotka laukesivat laivanrunkojen magneettisuuden myötä, ja demagnetisointiaseman laitteiston avulla saatiin poistettua laivanrunkojen magneettisuus. Nykyään Lonnan vierailijoita palvelevat viihtyisä ravintola ja kahvila. Vanhoihin demagnetisointilaitteisiin pääsee tutustumaan ravintolan yhteydessä sijaitsevassa näyttelytilassa.

Liikennöinti Lonnaan on päättynyt 4.10. kesäkauden 2020 osalta.

Lisätietoja Lonnasta saat internet-sivuilta:
www.lonna.fi
www.suomenlinna.fi/linnoitus/alue/lonna/