Kohteiden esittely

Suomenlinna / Vallisaari & Kuninkaansaari / Lonna / Vasikkasaari

JT-Linen vesibussit liikennöivät reittejä:

  • Kauppatori > Vallisaari > Suomenlinnan Tykistölahti  > (osa lähdöistä Lonna) > Kauppatori = VIHREÄ REITTI (lähtöajat aikatauluissa vihreällä pohjalla)
  • Kauppatori > Lonna > Suomenlinnan Tykistölahti & Kuninkaanportti > Lonna > Kauppatori = SININEN REITTI (lähtöajat aikatauluissa sinisellä pohjalla)
  • Kauppatori > Lonna > Vallisaari > Suomenlinnan Tykistölahti & Kuninkaanportti > Lonna > Kauppatori = PUNAINEN REITTI (lähtöajat aikataulussa punaisella pohjalla)
  • Hakaniemi > Suomenlinna (Tykistölahti) > Vallisaari > Vasikkasaari > Hakaniemi = KELTAINEN REITTI (lähtöajat aikatauluissa keltaisella pohjalla)

Selkeyden vuoksi olemme koonneet kutakin kohdetta (Suomenlinna, Vallisaari, Lonna ja Vasikkasaari) koskevat vuoroliikenteen lähtöajat omille aikataulusivuilleen.


Suomenlinna

Helsingin edustalla sijaitseva Suomenlinnan merilinnoitus on UNESCOn maailmanperintökohde ja yksi Suomen suosituimpia nähtävyyksiä. Suomenlinna on myös Helsingin kaupunginosa, jossa asuu ympäri vuoden noin 800 vakituista asukasta.

Suomenlinnan historia kietoutuu läheisesti Suomen ja Itämeren historiaan. Linnoitus rakennettiin 1700-luvun puolivälissä Ruotsin valtakunnan itäisen puolustuksen kulmakiveksi. Linnoitus siirtyi Venäjän haltuun 1800-luvun alussa ja sen tehtäväksi tuli vartioida Pietariin johtavia laivaväyliä yhdessä Tallinnan ja Kronstadtin laivastotukikohtien kanssa. Suomen itsenäistymisen myötä merilinnoitus liitettiin Suomen valtioon vuonna 1918. Suomenlinnassa on nähtävää ja koettavaa kaiken ikäisille: monimuotoinen luonto, muureja, tykkejä, tunneleita, museoita ja kymmenkunta kahvilaa ja ravintolaa.

JT-Linen vesibussit liikennöivät Kauppatorin Kolera-altaalta Suomenlinnaan 1.5.-30.9.2019. Suomenlinnassa vesibussin laiturit sijaitsevat Tykistölahdessa Suomenlinnakeskuksen edessä ja Kuninkaanportilla Ravintola Walhallan läheisyydessä.

Lisätietoja Suomenlinnasta saat internet-sivuilta:
www.suomenlinna.fi
www.suomenlinnatours.com.


Vallisaari & Kuninkaansaari

Sotilaskäytöstä vapautuneet Vallisaari ja viereinen Kuninkaansaari aukesivat yleisölle toukokuussa 2016. Saaria hallinnoi Metsähallitus, joka vastaa saarten toiminnan kehittämisestä luonto- ja kulttuuriarvoja suojellen. Saaret sijaitsevat aivan Suomenlinnan vieressä: Vallisaarta erottaa Suomenlinnasta ainoastaan kapea Kustaanmiekan salmi. Kuninkaansaari puolestaan yhdistyy Vallisaareen kapean maapenkereen kautta.

Vallisaaressa ja Kuninkaansaaressa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla luonto ja historia. Pinta-alaan suhteutettuna alue on luonnon monimuotoisuudeltaan Helsingin rikkain, ja toisaalta Venäjän vallan aikana rakennetut kuuluisa Aleksanterin patteri, kasemattipatterit ja varuskuntarakennukset kertovat omaa mielenkiintoista tarinaansa alueen historiasta. Vallisaari on luontoretkikohde, jonka palveluiden kehittäminen on vielä kesken. Vieraita palvelevat kuivakäymälät ja retkeilyyn kannattaa varustautua maastokelpoisilla kengillä ja vesipullolla.

JT-Linen vesibussit liikennöivät Kauppatorin Kolera-altaalta Vallisaareen 1.5.-29.9.2019. JT-Linen vesibussien pysähdyspaikka Vallisaaressa on Luotsipihan laituri (paitsi 17.9.2019 alkaen Torpedolahden laituri).

Lisätietoja Vallisaaresta ja Kuninkaansaaresta saat internet-sivuilta:
www.luontoon.fi/vallisaari
www.metsa.fi/vallisaari.


Lonna

Lonna on Kauppatorin ja Suomenlinnan välissä sijaitseva pieni saari, joka avautui yleisökäyttöön kesällä 2014. Saaressa on ollut historiansa aikana mm. merimiinojen varasto sekä myöhemmin niiden demagnetisointiasema. Demagnetisointiasema oli tarpeellinen jatkosodan ajasta 60-luvulle asti, sillä Suomen vesialueilla oli käytetty paljon merimiinoja, jotka laukesivat laivanrunkojen magneettisuuden myötä, ja demagnetisointiaseman laitteiston avulla saatiin poistettua laivanrunkojen magneettisuus. Nykyään Lonnan vierailijoita palvelevat viihtyisä ravintola ja kahvila. Vanhoihin demagnetisointilaitteisiin pääsee tutustumaan ravintolan yhteydessä sijaitsevassa näyttelytilassa.

Lisätietoja Lonnasta saat internet-sivuilta:
www.lonna.fi
www.suomenlinna.fi/linnoitus/alue/lonna/


Vasikkasaari

Kaunis Vasikkasaari on Helsingin kaupungin omistamaa yleistä ulkoilu- ja virkistysaluetta, jota kaupungilla on suunnitelmissa kehittää lähiluontokohteena. Helsingin kaupunki on myös vuokrannut Vasikkasaaresta maata mökkiyhdistyksen jäsenille kesämajakäyttöön. JT-Line aloittaa säännöllisen päivittäisen vesibussiliikenteen Hakaniemestä Vasikkasaareen 29.6.2019.

Vasikkasaari sijaitsee aivan Helsingin keskustan tuntumassa Kruunuvuorenselällä Katajanokan, Laajasalon, Santahaminan ja Suomenlinnan muodostaman neliön sisällä. Saari on varsin pieni, pinta-alaltaan noin 18 hehtaaria, mutta tarjoaa kuitenkin paljon nähtävää ja tutkittavaa sekä historiansa että luonnon ja maisemien osalta. Suuri osa saarta on varsin luonnontilaista, ja erityisesti saaren länsipuolen korkeat ja jylhät kalliot ovat vaikuttavia ja tarjoavat mahtavat näköalat Suomenlinnan ja keskustan suuntaan.

Saaren yleiset kaikkien kävijöiden käytettävissä olevat palvelut ovat WC:t, jätekatokset ja grillauspaikka. JT-Linen vesibussit liikennöivät Hakaniemestä Vasikkasaareen 29.6.-11.8.2019.

Lisätietoja Vasikkasaaresta saat internet-sivuilta:
www.vasikkasaari.org

Vasikkasaaren palvelukartta löytyy täältä:
www.vasikkasaari.org/kartta
JT-Line liikennöi Vasikkasaaren päälaituriin, joka on kartassa merkittynä nimellä ”T-laituri”